3. DESEMBER

🎄Røst-Filmworkshop Julekalender 3. Desember! 🎄

Vi i Røst har vært så heldig å få med oss så mange utrolig dyktige unge talenter innenfor mange forskjellige fagfunksjoner. Nå som julen nærmer seg vil vi i Røst presentere noen av de fantastiske unge talentene som har vært med i årets Røst. Trym og Simon har vært årets unge produsenter

 

Trym Havre har vært ung produsent og innspillingsleder på kortfilmen “Stuss” med Alicia Eidesund på regi.

“Jeg fikk teste min komfortsone ved å ha et team som er 4-5 ganger større en det jeg er vant til. Lærte fort at dette er jeg komfortabel med å viser at jeg kan mer og har mer å by på en det jeg trodde.”

Trym studerer film på Noroff på og er styreleder i Bergen Student TV. Det å jobbe i mediebransjen er noe han virkelig brenner for og han syntes Røst har vært en fin erfaring å ha med seg videre.

“Røst er et fint sted å få kickstart på erfaring og karriere, ved å jobbe med flotte kollegaer som har jobbet i bransjen lenge samtidig som kollegaer som sitter i samme båt som meg. Sammen jobber vi med det vi brenner for. Det er virkelig en inspirasjon og gull verdt”

Om fem år håper Trym at han jobber med dokumentarer og filmer med variert innhold.

«håper å jobbe med masse kule folk på ulike prosjekter å holde meg til varierte produksjoner til jeg finner mitt eget utrykk”

Simon Nilsen har vært ung produsent på “Sceneteppet”.

“Jeg ønsket å delta i Røst for å først og fremst skape historier med andre talentfulle filmskapere, men ikke minst skape nye vennskap. Kontakter og vennskap i denne bransjen er alfa omega for fremtidig arbeid.”

Simon jobber som freelancer innen film og har filmutdanning fra Noroff. Nylig har filmen “Havets Sang”, hvor Simon har manus og regi, vunnet pris for beste kortfilm på New York City International Films Infest Festival.

Simon har store ambisjoner for fremtiden.

«Mitt mål er å kunne fortelle historier, unike historier som skal gi noe til seeren. Om 5 år håper jeg å enten være i utvikling eller produksjon av en spillefilm.”

2. DESEMBER

🎄Røst-Filmworkshop Julekalender 2. Desember! 🎄

Vi i Røst har vært så heldig å få med oss så mange utrolig dyktige unge talenter innenfor mange forskjellige fagfunksjoner. Nå som julen nærmer seg vil vi i Røst presentere noen av de fantastiske unge talentene som har vært med i årets Røst. Malin og Ingvild var vinnere av årets manuskonkurranse.

 

Malin Sunde har en bachelor i TV-produksjon fra UIB, og går nå en master i manusutvikling for TV-serier på UiB. Hun har skrevet manus til «Frykten for å bli avslørt» som er en av årets kortfilmer.

“I år ble jeg med på Røst som manusforfatter fordi jeg ville se hvor hen det ville ta meg. 

Det endte med at jeg var så heldig at regissør Alicia Eidesund ønsket å jobbe videre med mitt manus, dermed var startskuddet for filmen satt. Å jobbe tett sammen med en med mye innsikt i bransjen var veldig stas og lærerikt.” 

Frykten for å bli avslørt handler om Joakim 14 år er nettopp begynt på basketlaget til vennen Lukas, men sliter med å finne seg til rette.  Joakim hadde forventet at Lukas skulle ta mer ansvar for å inkludere han i gjengen, og ender derfor opp med å søke trøst hos treneren. Filmen handler om vennskap, misforståelser, men mest av at det å føle seg utenfor på ulike måter.

“Det er sterke følelser i sving. Jeg håper å speile den usikkerheten man har i tenåra. Prosessen har vært innholdsrik, jeg føler jeg har lært mye og fått god kontakt med regissøren og de andre i teamet.”

Manusprosessen gled etter hvert over i forberedelser til filmen og derfor meldte Malin seg som regiassistent til innspillingen.

“Drømmen er å være manusforfatter og realisere noen av langfilm-prosjektene mine!” 

Ingvild Stigen er manusforfatter på “Sceneteppet”, som er en av årets kortfilmer. Ingvild har bachelor fra manuslinjen på Westerdals. 

Sceneteppe handler om å halde drømmen sin skjult. Isak er i en konflikt mellom drømmen  om å bli danser og bestekompisen Kenneth som vil at han skal fortsette på fotballlaget. Skal han velge dansinga eller fotball? 

«Eg har alltid drøymt om å skrive forteljingar som betyr noko for meg og andre. Eg ynskjer å vera med å fortelje ein historie som kan bety nokon for andre. Eg ynskjer å laga noko som kan setja spørsmålsteikn ved dagens samfunn eller ved seg sjølv. Eller bidra med på å finne ein tryggheit hjå seg sjølv.»

Ingvild synes det har vært lærerikt å være med i Røst.

 “Det å møte so mykje flinke folk med samme ambisjoner til å få oppleve og sjå ein film som kjem til liv er ein veldig god og givande følelse. Frå ide til manus og deretter innspeling gir deg ny kunnskap, erfaring og motivasjon til å lage meir filmar.” 

Om fem år håper Ingvild at hun fremdeles skriver manus og produserer filmer.

1. DESEMBER

🎄Røst-Filmworkshop Julekalender 1. Desember! 🎄

Vi i Røst har vært så heldig å få med oss så mange utrolig dyktige unge talenter innenfor mange forskjellige fagfunksjoner. Nå som julen nærmer seg vil vi i Røst presentere noen av de fantastiske unge talentene som har vært med i årets Røst.

 

Victoria har vært med i Røst, i tre sesonger. 2020 hadde hun kostyme på Engel/Demon. I 2021 var hun koordinator og også involvert i kostyme i Rottegift og Lux. Nå i 2022 er hun koordinator for årets to filmer “Redsel for å bli avslørt og “Sceneteppe”, sammen med Rebekka Malkenes. Victoria vant Gullspiren ved utgangen av filmutdanning ved Fagskolen Kristiania, og har et mål om å lage egne filmer.

«Under film-studiet på Fagskolen Kristiania fikk jeg og flere i klassen sjansen til å være med på Røst Filmworkshop. Siden da har jeg fortsatt å være med i Røst. 

Det beste med Røst-Filmworkshop er at du får sjansen til å bruke de egenskapene du selv har, samtidig som du får utviklet deg der du ønsker å bli enda bedre! Dette får du gjøre sammen med engasjerte, dyktige bransjefolk med en inspirerende stå-på-vilje. Røst-Filmworkshop er en øvings plattform der unge skuespiller og filmtalent kan finne sin stemme. Røstfilmene tar opp viktig tematikk som gjør meg stolt av å kunne være en del av workshopen. »

Rebekka var med i Røst 2015 og skrev manus til kortfilmen “bare meg”. I 2016 vant hun Bergen kommunes talentpris for sitt talent som manusforfatter. Hun har i flere år vært med i Røst som blant annet nettansvarlig der hun har hatt ansvar for å lage og drifte nettsiden til Røst. I år var hun sammen med Victoria koordinator for årets Røst.

“Det har vært veldig gøy å se hvordan røst har utviklet seg fra når jeg skrev manus i 2015 til nå. »

NRK SØKER NYE STEMMER!

NRK Nye Stemmer

Å finne veien inn i mediebransjen kan virke litt utforende. Hvem sender jeg manuset mitt til? Hva gjør egentlig et produksjonsselskap? Hvordan får folk realisert tv-seriene sine? Hvis dette er spørsmål du har stilt deg selv, så kan dette arrangementet gi deg noen svar.

Nye Stemmer er et arrangement for unge, voksne mediefolk som søker etter veien inn til film- og tv-bransjen. Dette er et møte- og samlingspunkt mellom mennesker i etableringsfasen og innflytelsesrike aktører fra hele bransjen. Her kan fagfolk fra bransjen gi deg tips, råd og en e-postadresse eller to.

Dette er arenaen der du kan møte likesinnede og relevante aktører som kan bringe deg videre i karrieren. Produsenter fra ulike mediehus deler hva de er ute etter i et manus. Brenner du inne med en idé til en dokumentar, podkast eller en dramaserie så er det også mulighet til å pitche din idé for produsentene og salen.

Alle som pitcher får 1 times workshop sammen med utviklingsavdelingen i NRK.

Arrangementet er i Bergen 20.oktober.

Er dette noe du har lyst til å være med på så send en e-post til nyestemmer@nrk.no – merk emnefeltet med: «Nye Stemmer – BERGEN».

Skriv litt om hvem du er og hvorfor du vil være med.

Fristen for å søke er 16.september.

Grunnet kapasitet i lokalet, så sender vi en bekreftelse på e-post med påmelding for de som får delta.

RØST SØKER MANUSFORFATTERE OG UNGE PRODUSENTER TIL HØSTENS FILMER!

Røst filmworkshop er for unge filmtalenter mellom 14 og 30 år. Det produseres hvert år to kortfilmer. Unge manusforfattere får utvikle ideen sin sammen med erfarne regissører. Unge filmtalenter innen fagfunksjoner som, manus, produksjon, regi, foto, lyd, lys, produksjonsledelse, lyddesign og klipp, får jobbe sammen med mentorer fra den etablerte filmbransjen. Røst filmer har blitt vist på flere festivaler, som BIFF, Barnefilmfestivalen og filmpride i England. I 2022 vant kortfilmen Engel/Demon prisen “Beste Internasjonale kortfilm” på Barnefilmfestivalen i Kristiansand! 

Manusforfatter

Tema for årets workshop er:  Frykten for å bli avslørt

 Manusforfatteren skal utvikle sin idé til et kortfilmmanus og  jobbe sammen med regissør. Det vil bli gitt opplæring og veiledning gjennom hele manus prosessen.

Unge produsenter

De unge produsentene skal sammen med regissørene, Røst-prosjektet sin utøvende produsent og koordinator utvikle og organisere en filmworkshop fra forarbeid til etterarbeid.
Noen av oppgavene de unge produsentene er å lage produksjonsplan, ha oversikt over produksjonen og dens fagfunksjoner, føre enkelt regnskap og organisering av premiere på Bergen Kino. Røst tilbyr veiledning og profesjonell opplæring underveis.

Dette vil også være en mulighet til å bli kjent med andre unge talenter og utvide nettverket innen film. Opptak er i begynnelsen av november 2022. 

Om du er interessert i å være med i Røst,  skriv noen få ord om motivasjon til hvorfor du ønsker å være med som ung produsent eller manusforfatter i skjema under. Har du filmideer som passer til tema legg de gjerne ved. Trenger ikke å være mer enn en setning eller to.

Søknadsfrist: så fort så mulig, senest 19. august

 

 

 

 



IT'S A WRAP

Tiden flyr og det er allerede 3 uker siden kortfilmen rottegift hadde innspilling. Det ble to intense opptaksdager og nå venter en spennende postproduksjon. Crewet har gjort en fantastisk jobb og vi gleder oss til å se resultatet på premieren på Bergen Kino i Juni!

Her er noen flotte bilder fra innspillingen tatt av Camilla Hermansen!

Innspillingen er i gang!

Foto: Camilla Louadah Hermansen

Kortfilmen “Rottegift”, manus skrevet av Gjermund Nordby og med Vigdis Nielsen på regi, har hatt sin første innspillingsdag i dag! Det har vært strålende sol i Bergen og alle vinduer måtte dekkes til for å spille inn en scene som skal være på natten. Det har vært ganske travelt på sett med opprigg og mange mennesker i en liten leilighet. Make-up artist på sett, Rikke Johanne Kvalberg, synes at det har gått bra til tross for litt liten plass å jobbe på.

Make-up artist Rikke Johanne Kvalberg

Foto: Camilla Louadah Hermansen

“Det er mange folk i en liten leilighet. og trangt å få plass til å gjøre det man skal. Jeg måtte sminke i gangen og var midt i veien for folk som skulle frem og tilbake i leiligheten.”

Det er ikke bare lite plass som har gjort sminkejobben litt utfordrende.

“Det var vanskelige lysforhold og heller ingen sminkespeil, bare et bord og en stol til disposisjon.”

Hun spår at de to neste dagene blir nok mer intense.

“ I morgen og søndag blir nok de mest intense dagene”

Crewet har gjort en strålende jobb på sett og vi gleder oss til de to neste dagene!

Foto: Camilla Louadah Hermansen

Foto: Camilla Louadah Hermansen

«Jeg har visst at på sett er der jeg hører hjemme»

Johannes Vang (20 år) er produksjonsdesigner på RØST filmen «Rottegift» som skal snart i produksjon. Det er kanskje en litt annerledes måte Vang oppdaget interessen sin for film og video. Den kom nemlig med Iphone 6s som gav han mulighet til å filme i slow motion. «Det begynte med å filme triks på snowboard og utviklet seg derfra. Da jeg begynte på videregående møtte jeg mine bestevenner, som jeg bygde en filminteresse med» - Johannes Vang

«I begynnelsen var det regissør jeg ville bli, men fra sommeren 2020 har jeg siktet seg inn på art design og produksjonsdesign.»

Gjennom fotografen på filmen, Birk, fikk Vang forespørsel om han hadde lyst å gjøre produksjonsdesign på filmen og etter samtale med regissør Vigdis Nielsen om filmen ble Vang med i crewet.

«Etter ha snakket med Birk og Vigdis om filmen har jeg troen på at vi kan lage en skikkelig kul og spennende film.»

 Hva er egentlig en produksjonsdesigner og hva har du ansvar for?

«En produksjonsdesigner har det overordnede ansvaret for alt du ser i bildet som ikke er skuespill. Dette er alt fra rekvisitter og kostymer til biler og lokasjoner. En produksjonsdesigner jobber tett med regissør og fotograf om å skape det visuelle uttrykket i filmen, og det er min jobb som produksjonsdesigner å gjøre regissørens visjon til virkelighet gjennom set design, rekvisitter, kostymer osv.»

Hvordan går du frem når du skal jobbe med sett design på en film? 

«Som produksjonsdesigner er det første jeg gjør å lese manus, gjerne to og tre ganger for å gjøre meg en tanke om hva dette er for en film. Deretter snakker jeg med regi og manus om hva deres visjon med filmen er. Nå har jeg hatt et møte med Vigdis på regi, og Birk på foto hvor vi har planlagt hvordan denne filmen skal se ut, altså det helhetlige visuelle uttrykket.

Nå begynner neste jobb; nedbrekk. Når jeg gjør et nedbrekk leser jeg nøye gjennom manus for å notere detaljer i hver enkelt scene som er viktig for art department. Hvilke rekvisitter trenger vi? Hvordan ser rommet ut? Hva har de på seg? Når det er ferdig, tar jeg igjen praten med regi om de rekvisittene jeg mener det er viktig å drøfte. Fargen på en kaffekopp er nok ikke så viktig, men andre rekvisitter og scenografi som er viktig for historien»

 Hva er det som er gøy med denne produksjonen?

«Det jeg ser for meg at kommer til å bli gøy med denne filmen er hvordan jeg, Vigdis og Birk alle liker små detaljer som forteller det lille ekstra uten at seeren skal tenke på det. Det kan være at utseendet på en rekvisitt gir et frampek på hva som kommer til å skje eller hvordan scenografien endrer seg etter stemningen i filmen. Det er nok ikke noe de som ser filmen tenker på, men det hjelper på helhetsinntrykket. Om produksjonsdesigneren har gjort jobben sin riktig, så tenker ingen på at det i det hele tatt er en produksjonsdesigner. Den verden som jeg, sammen med foto og regi har laget skal være så troverdig at ingen skal tenke på det.»

 Det beste Vang vet er å være på sett og han ser frem til opptaksdagene.

«Det er det beste jeg vet. Helt siden første dagen min på et filmsett sommeren 2020 har jeg visst at på sett er der jeg hører hjemme, og jeg gleder meg til hver en dag jeg får på sett med flinke og kreative mennesker.»

«Rottegift» er den sjette kortfilmen Vang gjør produksjonsdesign på siden sommeren 2020 og han driver et lite produksjonsselskap som heter Rett Vest og jobber også som frilans filmskaper. Vang har store drømmer for fremtiden.

«I fremtiden håper jeg på at jeg får lov til å være med å jobbe i art department på små og store produksjoner i inn- og utland. Så får vi se, kanskje jeg en dag vinner en pris, eller noe sånt»